Συμβουλές για σχεδίαση κουζίνας με νησίδα.
Υπάρχουν μερικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να βοηθήσουν στο μέγεθος μιας νησίδας στην κουζίνα.
1. Λειτουργία νησίδας στο χώρο
Οι περισσότερες νησίδες έχουν μια πλευρά που διατίθενται για μαγείρεμα και μια πλευρά αφιερωμένη στο φαγητό. Το θέμα είναι που θα θέλετε να δώσετε έμφαση. Αν θέλετε να τοποθετήσετε οικιακές συσκευές όπως νεροχύτη, θα χρειαστείτε περισσότερο χώρο, αν βέβαια χρησιμοποιηθεί για να γευματίζετε μόνο, η διαμόρφωση του καθιστικού είναι σαφώς η προτεραιότητα.
2. Οικιακές συσκευές στην νησίδα
Αν θέλετε να ενσωματώσετε οικιακές συσκευές στην κουζίνα, όπως νεροχύτη, θα πρέπει να σχεδιαστούν σωστά, διότι πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες υδραυλικές παροχές. Επίσης καλό θα ήταν δίπλα στο νεροχύτη να υπάρχει και ένα πλυντήριο πιάτων, αλλά και στην περίπτωση που το ψυγείο είναι αρκετά μεγάλο και μακριά από την νησίδα, ίσως χρειαστείτε και ένα μικρότερο ψυγείο κάτω από την νησίδα. Γενικά σε μια κουζίνα είναι απαραίτητο οι οικιακές συσκευές να είναι οργανωμένες με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να είναι αντίστοιχα λειτουργικές, χωρίς να σπαταλάτε πολύ χρόνο για να μετακινηθείτε μέσα στην κουζίνα.
3. Ύψος πάγκου
Το ύψος της νησίδας θα καθοριστεί ανάλογα με το ύψος που θέλετε να κάθεστε. Αν το σκαμπό που θέλετε να χρησιμοποιήστε είναι 90cm ή 110cm,τότε η νησίδα μπορεί να σχεδιαστεί σε δυο επίπεδα, η πλευρά της εργασίας χαμηλότερη και η μεριά του τραπεζιού ψηλότερη. Εάν από την άλλη, το σκαμπό είναι 50cm, τότε θα η νησίδα θα έχει ύψος 90cm, ενώ η μεριά που θα γευματίζετε θα έχει ύψος έως 76cm.
Οι περισσότερες νησίδες έχουν μια πλευρά που διατίθενται για μαγείρεμα και μια πλευρά αφιερωμένη στο φαγητό.